Tarhoňa - pokrmy s těstovinovou rýží
(Elek Magyar"Kuchařská kniha Labužník", str. 93, Pannonia Budapešť, 1960, maďarská kuchyně)Těstovinová rýže neboli "tarhoňa" - je speciální maďarská těstovina. Dělávala se vždy po domácku a jejím domovem je szegedínský kraj. Dnes ji můžeme koupit v sáčku připravenou ve velkém - průmyslově. Tarhoňa je jako příloha všestranná. Hodí se k perkeltům a k jiným masům se šťávou např. na paprice nebo majoránce, k dušenému hovězímu šálu, k pečenému zajíci, ale také jako samostatný chod např. posypaná škvarky nebo opečenou slaninou. Dále ji můžeme zkusit povařenou v mléce jako smetanovou polévku se zeleným hráškem a mrkví, promíchanou se sekaným vepřovým a skopovým masem i s obyčejnými brambory a paprikou, nebo v nádivce do plněného zelí či paprik. S houbami a trochou papriky taky není vůbec k zavržení.
Suroviny:
Na těsto:1 kg hrubé mouky3-4 vejce
Na pokrm:sladká paprika1 lžíce sádlavařící voda
Postup přípravy:Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec.Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa.Většinou vždy si připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě.Při přípravě tarhoně vezmeme lžíci dobrého sádla, trochu sladké papriky špetky soli a upražíme těstovinu dozlatova. Podlijeme ji malým množstvím (!) vařící vody, vodu odpaříme a měkkou tarhoňu ihned podáváme. Tímto postupem získáme velmi chutný pokrm.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME